SmallNetBuilder Forums
Go Back   SmallNetBuilder Forums > NAS > General NAS Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-26-2013, 06:02 AM
dotdavid dotdavid is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 5
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
dotdavid is just starting out
Unhappy Zyxel NSA-221 RAID1 Degraded

I have had a NSA-221 for a while now running 2x 250GB drives in a RAID1 array with no problems on firmware 4.40. I recently upgraded to a pair of 3TB Seagate ST3000DM001 drives and for a few days after installation things were fine. However after those few days the NAS became unresponsive (couldn't log into web UI or access SMB shares) so I rebooted it. After the reboot the RAID array was reported as being degraded. Both disks are reported as "healthy" in the SMART software add-on however.

I attempted to repair the RAID array but it gave me an error saying something along the lines of the second hard drive must be equal or greater in size to the first hard drive. I tried the "failed" drive in a Ubuntu VM and the data appeared to be there, so I wiped all the partitions, rebuilt the RAID volume and restored from a backup.

However three or four days after doing this the RAID array failed again, with the same symptoms.

My question is; is this symptomatic of a hard drive failure (considering the healthy SMART status and fact I can read the drive's data in Ubuntu) or is it just buggy RAID software in the NAS? I would ordinarily blame the drive, but the NAS *is* extraordinarily buggy so I don't really trust it not to waste my time.

Are there any good tools that would diagnose a drive failure - I was thinking of using Seagate's SeaTools with the drive in a USB disk caddy but wonder if it would get confused with the filesystem on the drive considering it's for Windows/DOS only.

Any advice gratefully received...
Reply With Quote
  #2  
Old 02-26-2013, 02:05 PM
tipstir tipstir is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Florida
Posts: 1,625
Thanks: 0
Thanked 35 Times in 35 Posts
tipstir is just starting out
Send a message via AIM to tipstir Send a message via Yahoo to tipstir Send a message via Skype™ to tipstir
Default

Quote:
Originally Posted by dotdavid View Post
I have had a NSA-221 for a while now running 2x 250GB drives in a RAID1 array with no problems on firmware 4.40. I recently upgraded to a pair of 3TB Seagate ST3000DM001 drives and for a few days after installation things were fine. However after those few days the NAS became unresponsive (couldn't log into web UI or access SMB shares) so I rebooted it. After the reboot the RAID array was reported as being degraded. Both disks are reported as "healthy" in the SMART software add-on however.

I attempted to repair the RAID array but it gave me an error saying something along the lines of the second hard drive must be equal or greater in size to the first hard drive. I tried the "failed" drive in a Ubuntu VM and the data appeared to be there, so I wiped all the partitions, rebuilt the RAID volume and restored from a backup.

However three or four days after doing this the RAID array failed again, with the same symptoms.

My question is; is this symptomatic of a hard drive failure (considering the healthy SMART status and fact I can read the drive's data in Ubuntu) or is it just buggy RAID software in the NAS? I would ordinarily blame the drive, but the NAS *is* extraordinarily buggy so I don't really trust it not to waste my time.

Are there any good tools that would diagnose a drive failure - I was thinking of using Seagate's SeaTools with the drive in a USB disk caddy but wonder if it would get confused with the filesystem on the drive considering it's for Windows/DOS only.

Any advice gratefully received...

How do you know it's the NSA which you did say was working fine. Are you use the firmware update supports 3Tb..
Reply With Quote
  #3  
Old 02-26-2013, 02:33 PM
dotdavid dotdavid is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 5
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
dotdavid is just starting out
Default

Quote:
Originally Posted by tipstir View Post
How do you know it's the NSA which you did say was working fine. Are you use the firmware update supports 3Tb..
Hi, I'm definitely on the 3TB-supporting firmware, but some people I've been speaking to say it might be something to do with the RAID implementation and/or XFS file system. I'm going to try it with a JBOD configuration using one drive as master and backing up regularly to the other drive, to see if that is any more stable.
Reply With Quote
Reply

Tags
degraded, failure, nsa221, raid, zyxel

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 04:51 PM.


Top 10 Stats
Top Posters* Top Thanked
RMerlin  411
sm00thpapa  209
stevech  191
azazel1024  179
KGB7  152
jim769  87
philmiami  83
AcostaJA  73
htismaqe  71
damir  63
RMerlin  5149
stevech  315
ryzhov_al  259
TeHashX  212
RogerSC  187
L&LD  186
joegreat  123
jlake  122
sinshiva  115
sfx2000  112
Most Viewed Threads* Hottest Threads*
Old Asuswrt-Merli...  18603
Old Switched...  8917
Old NEW RT-AC68R...  8115
Old ASUS...  7366
Old 3.0.0.4.376.1...  7059
Old ASUS...  6099
Old ASUS RT-AC87...  4113
Old ASUS RTAC68U...  3975
Old Netgear...  3746
Old ASUS...  3704
Old Asuswrt-Merli...  188
Old ASUS...  82
Old Switched...  66
Old NEW RT-AC68R...  57
Old [Q] How to...  54
Old Overclock...  52
Old N66U daily...  47
Old How many of...  45
Old ASUS...  45
Old ASUS...  44


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2006-2014 Pudai LLC All Rights Reserved.