SmallNetBuilder Forums
Go Back   SmallNetBuilder Forums > Wireless Networking > Wireless Buying Advice

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-02-2013, 07:35 PM
Cail Cail is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 2
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Cail is just starting out
Default Dedicated Bridge vs. Router in bride mode

So, I'm looking for a wireless bridge for some devices across the house from my main internet hookup.

Is there any benefit to using a dedicated bridge like the WET610n over a router in bridge mode such as the Asus RT-N16?

There are a whole host of options for what I could do:
1. Keep my current Asus RT-N16 router and add the WET610n
2. Keep my current router and add a second RT-N16 for bridge mode
3. Retire my RT-N16 to bridge mode and add an RT-N66u as router

Do any of these have any distinct benefits over the others?

The dual-band option is only really beneficial for future-proofness as my only devices with 5 Ghz are a phone and a tablet which likely won't see much real benefit. With AC coming along I'm not sure if the 5 Ghz router is really that big of a deal as I will likely upgrade everything in the next few years.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-03-2013, 01:49 AM
stevech stevech is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: San Diego
Posts: 4,649
Thanks: 1
Thanked 330 Times in 318 Posts
stevech is just starting out
Default

I did a quick read of the RT-N16 user manual - didn't see a client bridge mode option.

Maybe you plan to load DD-WRT on it (if that's do-able).

I'd say that a WIFi router with a client bridge mode (rare beast) is fine if it has about the same price as a client-bridge product. The latter may be easier to administer.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to stevech For This Useful Post:
  #3  
Old 02-05-2013, 07:45 AM
Shikami Shikami is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 267
Thanks: 3
Thanked 33 Times in 29 Posts
Shikami is just starting out
Default

With my temporary setup, I am bridged from a RT-N56U with Padavan's firmware to a RT-N66U with Merlin's firmware which is connected into an Actiontec router for FiOS. All, is good and even played some Battlefield with latencies that were not too bad.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Shikami For This Useful Post:
  #4  
Old 02-07-2013, 09:56 PM
sfx2000 sfx2000 is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: San Diego, CA
Posts: 1,117
Thanks: 14
Thanked 121 Times in 110 Posts
sfx2000 is just starting out
Default

as long as it's in the factory firmware you should be fine - QA approved...

Third party firmware, you're on your own.

I can't recommend the WET610N - it has issues for general bridging, as it is more intended as a media streamer...

You can always look at Buffalo Tech - their bridges are fairly solid, if obtuse to setup... their WLI-TX4-AG300N tends to "just work" once set up...
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to sfx2000 For This Useful Post:
  #5  
Old 02-08-2013, 02:31 AM
stevech stevech is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: San Diego
Posts: 4,649
Thanks: 1
Thanked 330 Times in 318 Posts
stevech is just starting out
Default

I had a Buffalo 11g bridge with built-in 4 port switch running 24/7 for a year, including streaming non-HD video. I arranged this to get really good strong signals. No problems.

Buffalo was really hurt by the frivolous lawsuit by an Australian University that cost Buffalo the No. American market for 2 years or so of senseless litigation by the fools at the University. That ended several years ago.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-14-2013, 08:39 PM
Cail Cail is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 2
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Cail is just starting out
Default

Quote:
Originally Posted by stevech View Post
I did a quick read of the RT-N16 user manual - didn't see a client bridge mode option.

Maybe you plan to load DD-WRT on it (if that's do-able).

I'd say that a WIFi router with a client bridge mode (rare beast) is fine if it has about the same price as a client-bridge product. The latter may be easier to administer.
Sorry, should have been more clear. It's running Tomato shibby due to some things I need my network to do that aren't generally supported with stock firmwares. If I do the rt-n66u I will likely put custom firmware on it as well.

I'll also look into the Buffalo bridges.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 09:58 AM.


Top 10 Stats
Top Posters* Top Thanked
RMerlin  364
stevech  156
KGB7  119
Kel-L  102
sfx2000  98
azazel1024  93
sinshiva  83
john9527  81
fistv  70
F5ing  68
RMerlin  5603
stevech  329
ryzhov_al  266
TeHashX  217
L&LD  192
RogerSC  190
sinshiva  143
joegreat  127
jlake  122
sfx2000  121
Most Viewed Threads* Hottest Threads*
Old Asuswrt-Merli...  78299
Old Asuswrt-Merli...  47556
Old [Fork]...  20482
Old Asus locking...  10399
Old ASUS...  8454
Old Incoming...  8064
Old Asuswrt-Merli...  3432
Old Asuswrt-Merli...  3059
Old Thinking of...  2218
Old 376.44 -...  1805
Old Asuswrt-Merli...  393
Old Asuswrt-Merli...  215
Old [Fork]...  136
Old Asus locking...  125
Old Connection...  55
Old ASUS...  50
Old [HOW TO]...  50
Old Incoming...  44
Old 376.44 -...  40
Old Use the same...  35


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2006-2014 Pudai LLC All Rights Reserved.