SmallNetBuilder Forums
Go Back   SmallNetBuilder Forums > Wireless Networking > ASUS Wireless > ASUS N Routers & Adapters

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-02-2013, 09:21 PM
leetal leetal is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
leetal is just starting out
Exclamation Lagspikes via WiFi on RT-N66U

Hi there!

I've recently started having problems with lagspikes on the RT-N66U. I don't really know when they came, but i seem to have problems with almost every firmware (haven't tested them all thoroughly enough to be sure about that. Currently testing 3.0.0.4.246). This is the same on Merlinīs builds also.

This seems to be happening on both 2.4GHz and 5.0GHz.

I know it's the router that causes the problems, as I have pinged the router via local when it happens. When it happens (like every 10th to 20th second or so..) the response from the server either times out one ping or is really high (>600 ms).

What I've tried so far:
  • Changed to legacy on both radios
  • Lowered the Beaconinterval
  • Maximized the Tx power output
  • Software reset

This is really frustrating since every game i play on the net, especially BF3, is almost unplayable due to this..

Is this a common defect/bug in the broadcom driver or is it perhaps time to send the router to service?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-04-2013, 03:23 PM
kindlyasking kindlyasking is offline
New Member
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
kindlyasking is just starting out
Default

Hey,

I am having the exact same problem. Having tried out the latest official firmware, Merlin's build and TomatoUSB, I am running out of ideas.

I played around with different QoS settings, have switched to legacy mode and have tried changing the channel but it'll still give me ping spikes every few minutes to the point of completely losing the connection. This can not only be seen in the game itself but also by doing a simple ping in the console - response times lie around 1-5ms and then suddenly go up to 600ms and even more, sometimes even timing out completely.

As far as I can see there are a few other Wi-Fis around but none that is so strong as to completely disrupt my connection. My roommate's wired connection works without problems.

Anyone else with this problem or any ideas what we could try out?

Thanks for the help!
John
Reply With Quote
  #3  
Old 03-04-2013, 04:20 PM
joegreat's Avatar
joegreat joegreat is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Vienna, Austria
Posts: 464
Thanks: 624
Thanked 128 Times in 102 Posts
joegreat is just starting out
Arrow

Quote:
Originally Posted by leetal View Post
This seems to be happening on both 2.4GHz and 5.0GHz.

I know it's the router that causes the problems, as I have pinged the router via local when it happens. When it happens (like every 10th to 20th second or so..) the response from the server either times out one ping or is really high (>600 ms).
Hi,

Anything in the syslog.log file that could help to diagnose the problem?

Are you sure that it also happens on the 5GHz WLAN?
It sounds to me more like a 2.4G interference/40 MHz channel overlap problem...

With kind regards
Joe
__________________
Asus RT-AC68U Main router with Optware for Transmission, etc. + Asus RT-N66U for WLAN extension = Firmware: Both on 376.48 (Merlin build) - Asus GPL 2769 (AC87)
Reply With Quote
  #4  
Old 03-04-2013, 04:22 PM
leetal leetal is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
leetal is just starting out
Default

What wireless adapter do you use? I use ASUS USB-N66.. Perhaps it has something to do with the adapter?
Reply With Quote
  #5  
Old 03-04-2013, 05:00 PM
dmillerzx dmillerzx is offline
New Member
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 24
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
dmillerzx is just starting out
Default

I have a feeling you're mainly seeing this on the 2.4ghz. Can you list your 2.4ghz settings basic and advanced? Thanks!
Reply With Quote
Reply

Tags
bug, defect, lag

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 09:08 PM.


Top 10 Stats
Top Posters* Top Thanked
RMerlin  363
L&LD  118
john9527  117
stevech  96
htismaqe  91
azazel1024  90
huotg01  85
jegesq  81
watusi  64
ColinTaylor  56
RMerlin  6413
john9527  508
stevech  358
ryzhov_al  298
TeHashX  263
L&LD  255
RogerSC  205
sinshiva  149
sfx2000  138
hggomes  131
Most Viewed Threads* Hottest Threads*
Old New AC68...  9834
Old Why not...  8797
Old ASUS RT-N66U...  6249
Old RT-AC66U...  3674
Old Why ASUS?  2505
Old NAS...  1925
Old Help Plz:...  1674
Old OpenVPN...  1614
Old Asus...  1551
Old Remote...  1522
Old Why not...  81
Old Remote...  46
Old New AC68...  36
Old Whats going...  31
Old RT-N66U...  26
Old The future...  26
Old ASUS RT-N66U...  26
Old Extension...  26
Old What are the...  25
Old OpenVPN...  25


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2006-2014 Pudai LLC All Rights Reserved.