SmallNetBuilder Forums
Go Back   SmallNetBuilder Forums > Wireless Networking > General Wireless Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 11-17-2012, 10:34 AM
jackie1 jackie1 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jackie1 is just starting out
Default

Quote:
Originally Posted by sfx2000 View Post
I don't put as much faith as others might in Speedtest.Net - they do a lot of buffering and this skews the results - even run to run.

If you're using it, try a different host rather than let it pick for you - West Coast US - SmugMug has proven to be very consistent, and they have a good pipe connected to the Speedtest.Net list of hosts - SmugMug is in San Jose.
I'm in harrisburg pa, so I always choose the "harrisburg, pa" server, which is the quickest it seems. I'm going out today and buying a few routers to test this out to see what happens.
Reply With Quote
  #22  
Old 11-17-2012, 11:02 AM
jackie1 jackie1 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jackie1 is just starting out
Default

Quote:
Originally Posted by thiggins View Post
The WNDR3400 is a pretty old design. Find out exactly which model your friend is using.
Ok, I just found out my friend has the WNDR3700, and I have the WNDR3400.
Reply With Quote
  #23  
Old 11-19-2012, 05:36 PM
jackie1 jackie1 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jackie1 is just starting out
Default

Ok, some very interesting things to report on the WNDR3400 vs WNDR3700.

1) I went to best buy and bought another 3400, just to make sure my current one wasn't defective. Ran a wifi "N" speed test on my iphone 5, and same result, about 25 mb down on wireless. Same old story.

2) Next, I hooked up the 3700. Bam! 52mb down! Crazy fast "N" wifi on my iphone 5. I don't know why it's faster, as these two routers should be the same speed and are basically identical, except the 3700 has gigabit port. Now, my Aris cable modem always had a amber blinking link light (which means a 10/100 connection as the manual says). After hooking up the 3700, that link light on the Aris modem turned green (which means a 10/1000 connection as the manual says). I'm thinking somehow that gigabit connection is making the wifi connection quicker?!? My wired speeds are the same as they were before, so this is very puzzling to me. The only other thing I noticed is the power adapter for the 3700 is 2.5 amp and the 3400 is 1.5 amp.
This leads me to believe the internals or hardware is different and possible because the 3700 calls for more power? If they both had the same power adpater, I wouldn't question this. I'm just trying to make sense of it all.

And I also want to note, I did more testing with my friend in addition to the speed tests before I got the 3700 to test -- just to make sure that speedtest.net wasn't wrong. I found an app on the app store that was 130 mb. I timed how long it took to download at my house on the 3400 modem, which was getting about 25mb down on N wifi, and it took me like 51 seconds. When he did it from his house, 52 down on his wifi, it tool 33 seconds aprox. SO this does mean the 3400 router really was much slower on wifi N...

Thoughs on why the 3700 is faster?

Last edited by jackie1; 11-19-2012 at 05:42 PM.
Reply With Quote
  #24  
Old 11-19-2012, 08:40 PM
devnull devnull is offline
Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 82
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
devnull is just starting out
Default

There's a small snippet of data on netgear's website that suggests that the 3400 is (probably) 2x MIMO and the 3700 is 3x MIMO.
Reply With Quote
  #25  
Old 11-19-2012, 10:12 PM
jackie1 jackie1 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jackie1 is just starting out
Default

What does that mean
Reply With Quote
  #26  
Old 11-19-2012, 11:07 PM
devnull devnull is offline
Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 82
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
devnull is just starting out
Default

The 3400 can process a single session using two antennas simultaneously.

The 3700 can process a single session using three antennas.

The short answer to that is that the 3700 has more bandwidth because it can use three antennas simultaneously.
Reply With Quote
  #27  
Old 11-19-2012, 11:21 PM
jackie1 jackie1 is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
jackie1 is just starting out
Default

Thanks but netgear doesn't mention this anywhere on the box. Misleading to me.
Reply With Quote
  #28  
Old 11-20-2012, 10:17 AM
tipstir tipstir is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Florida
Posts: 1,627
Thanks: 0
Thanked 35 Times in 35 Posts
tipstir is just starting out
Send a message via AIM to tipstir Send a message via Yahoo to tipstir Send a message via Skype™ to tipstir
Default

Quote:
Originally Posted by stevech View Post
My modem and digital phone is an Arris. I think Arris has a near monopoly with Cox/TWC customers that do both Internet and Phone.
Mine's DOCSIS 2 (not 3). I pay only for 20Mbps down, 1Mbps up. That's all I really need and more.
I had a succession of Motorola (GI) cable modems without digital phone and they were OK. Went to Arris when I dumped AT&T at last (! happy face ) and went with TWC's phone/TV/Internet bundle. Not that I love TWC. But I tried 3 different classic VoIP providers - none were near enough to wireline quality to pass the WAF.

This Arris has been very good. And the phone has been as good/better than landline for quite a while. I've never purchased a cable modem; don't think I would, because TWC is on the hook to keep it working, and over the years, I've been pleased with TWC's field service.
----------
Arris looks similar to this:
http://www.arrisi.com/products/_images/hd/tm602.jpg

Has a built-in battery that runs it for a few hours. And it's plugged into my 1500W UPS. It and TWC's system was working in two recent local power failures. Of course, I keep a hardwired phone, and one cordless plugged into the UPS.

Info:

ARRIS DOCSIS 2.0 / PacketCable 1.0 Touchstone Telephony Modem HW_REV: 54
VENDOR: Arris Interactive, L.L.C.
BOOTR: 6.24
SW_REV: 6.1.77D.D11PLUS
MODEL: TM602G
Product Type: 00000108 010a3be2
Product Release: 00000004
Flash Part: AM29LV320MB
Download Revision: 2
Firmware Revision: 6.1.77D.D11PLUS
Serial Number: xxxxxxxx
Battery Charger FW Rev: 07.16
I've that box you had with digital cable but not with Cox they setup me differently where you don't need the Arris system. If the tech knows his stuff you could been using what I was using. Still going from D2 to D3 is huge improvement. Plus since I had purchased my own D3 I don't have to pay more per month/year with Comcast now. I've also re-wired their box and remove all additional splitters added 3GHz ground joiner to the fiber. Still the main line could be remove also. Right now my speeds have jumped to 12mb down and 67mb down. As I am on the 50mb down / 10mb up.

Sure I might go back to 30mb down and 5mb up. where I should get 47mb down and 6mbp up with the setup here. For less.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 11:23 AM.


Top 10 Stats
Top Posters* Top Thanked
RMerlin  365
john9527  150
azazel1024  118
stevech  114
htismaqe  103
sfx2000  78
L&LD  76
TonyH  68
AndreyPopov  53
ColinTaylor  52
RMerlin  6027
john9527  377
stevech  350
ryzhov_al  279
TeHashX  233
L&LD  232
RogerSC  199
sinshiva  147
sfx2000  133
joegreat  126
Most Viewed Threads* Hottest Threads*
Old Shellshock...  27638
Old Asuswrt-Merli...  14607
Old Brainstorming...  2304
Old Looking for...  2083
Old RT-AC68P  2071
Old Advice on...  1933
Old RT-AC68U...  1481
Old Asus...  1454
Old Issues...  1382
Old AC-68...  1322
Old Asuswrt-Merli...  119
Old Advice on...  48
Old Brainstorming...  47
Old Looking for...  35
Old Shellshock...  31
Old Stable...  25
Old Issues...  25
Old WiFi Rates  23
Old RT-AC68U...  22
Old Belkin Pre-N...  21


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2006-2014 Pudai LLC All Rights Reserved.