SmallNetBuilder Forums
Go Back   SmallNetBuilder Forums > Wireless Networking > ASUS Wireless > Asuswrt-Merlin

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-19-2013, 08:04 PM
asuswrt asuswrt is offline
New Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
asuswrt is just starting out
Default Any possibility for built-in DNS server?

I have FIOS and provided Actiontec MI424WR router.

This particular router has a very nice feature - DNS server. It is integrated with DHCP server, so when new client connects - it either provides a host name or router assigns "new-hostNN" to it. Then admin can change DHCP lease to static and update host name to be used for this MAC. All DHCP assignments are automatically reflected in built-in DNS server. In addition, Admin can add any custom entry to the DNS(like in hosts file: IP name). Local DHCP also has local domain name (RT-N66U also has it).

It is great feature as it makes LAN more peer-to peer friendly and helps in managing local connections. All external DNS requests are forwarded to the DNS servers assigned by the WAN.

PS. I was able to find some old post about DNS on this forum. It seems the answer is dnsmasq.

Last edited by asuswrt; 01-19-2013 at 09:00 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-20-2013, 01:24 AM
RMerlin's Avatar
RMerlin RMerlin is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Canada
Posts: 8,577
Thanks: 44
Thanked 4,480 Times in 1,900 Posts
RMerlin is just starting out
Default

That's exactly what dnsmasq does by default. it will resolve local queries, and will forward the other queries to your ISP's DNS.

Code:
>nslookup camelot

Server:  www.asusnetwork.net
Address:  192.168.10.1

Name:    camelot.lostrealm.lan
Address:  192.168.10.100
__________________
Asuswrt-Merlin: Customized firmware for Asus routers
Github: github.com/RMerl - Twitter: RMerlinDev
See the sticky post for more info.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-20-2013, 11:15 PM
saintdev saintdev is online now
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 121
Thanks: 1
Thanked 18 Times in 14 Posts
saintdev is just starting out
Default

Quote:
Originally Posted by RMerlin View Post
That's exactly what dnsmasq does by default. it will resolve local queries, and will forward the other queries to your ISP's DNS
It sounds more like OP wants a DHCP assigned hostname (automatically assigned and/or static), that is also automatically entered into DNS.

Quote:
Originally Posted by asuswrt
PS. I was able to find some old post about DNS on this forum. It seems the answer is dnsmasq.
Most likely this is correct. I would be surprised if dnsmasq couldn't do this. You should have a look at the dnsmasq man page and dnsmasq.conf.example. You will have to configure this manually (most likely via hosts.add, dnsmasq.conf.add and possibly some custom scripts), there won't be any web UI for it.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-20-2013, 11:27 PM
RMerlin's Avatar
RMerlin RMerlin is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Canada
Posts: 8,577
Thanks: 44
Thanked 4,480 Times in 1,900 Posts
RMerlin is just starting out
Default

Quote:
Originally Posted by saintdev View Post
It sounds more like OP wants a DHCP assigned hostname (automatically assigned and/or static), that is also automatically entered into DNS.
That's precisely what the example I posted was. My desktop called Camelot requests a DHCP lease from the router, supplies the "camelot" name, and dnsmasq adds it to its internal host database, appending the LAN domain configured on the router. Resolving my desktop's hostname returned the FQDN and IP I posted. Same for a reversed lookup:

Code:
C:\Users\Merlin>nslookup 192.168.10.100
Server:  www.asusnetwork.net
Address:  192.168.10.1

Name:    Camelot.lostrealm.lan
Address:  192.168.10.100
__________________
Asuswrt-Merlin: Customized firmware for Asus routers
Github: github.com/RMerl - Twitter: RMerlinDev
See the sticky post for more info.

Last edited by RMerlin; 01-20-2013 at 11:31 PM. Reason: added reversed lookup
Reply With Quote
  #5  
Old 01-21-2013, 05:36 AM
saintdev saintdev is online now
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 121
Thanks: 1
Thanked 18 Times in 14 Posts
saintdev is just starting out
Default

Quote:
Originally Posted by RMerlin View Post
That's precisely what the example I posted was.
Fair enough, it just looked like you were just showing that local DNS worked. You didn't mention the hostname was DHCP assigned.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 07:52 AM.

Top 10 Stats
Top Posters* Top Thanked
RMerlin  393
thelonelycode...  154
stevech  154
L&LD  125
azazel1024  119
KGB7  85
jim769  76
DrTeeth  69
Adamm  66
speedingcheet...  64
RMerlin  4480
stevech  275
ryzhov_al  199
TeHashX  194
RogerSC  166
L&LD  163
joegreat  105
jlake  101
PrivateJoker  93
sinshiva  88
Most Viewed Threads* Hottest Threads*
Old Asuswrt-Merli...  31400
Old ASUS...  22077
Old Asuswrt-Merli...  20724
Old Beta Version...  17459
Old 'Heartbleed'...  14116
Old Linksys...  9138
Old Potential...  7892
Old Asus-Merlin...  7000
Old Groundhog...  6386
Old Linksys...  5308
Old Asuswrt-Merli...  218
Old Asuswrt-Merli...  161
Old Linksys...  142
Old ASUS...  124
Old Beta Version...  112
Old Potential...  98
Old Linksys...  76
Old Groundhog...  49
Old Asus router...  43
Old USB drive...  38



Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2006-2014 Pudai LLC All Rights Reserved.