SmallNetBuilder Forums
Go Back   SmallNetBuilder Forums > Wireless Networking > ASUS Wireless > Asuswrt-Merlin

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-30-2012, 02:15 PM
valerima valerima is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 68
Thanks: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
valerima is just starting out
Default asus usb n53

helped to me to connect to 5gz.
not solved fully- but i see the network. looking for optimal configuration. any advice would be appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-31-2012, 11:26 AM
mikeg mikeg is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sweden
Posts: 326
Thanks: 12
Thanked 31 Times in 31 Posts
mikeg is just starting out
Default

I am not sure if I understand what your problem is.
Have you checked that you are running the lastest
firmware and utility for the N53. I have 3 pc:s connected
with a USB-N53 each on the 5 GHz band. When you open the USB-N53
utility on the px you should see 2 antennas signal.


Quote:
Originally Posted by valerima View Post
helped to me to connect to 5gz.
not solved fully- but i see the network. looking for optimal configuration. any advice would be appreciated.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-02-2013, 02:39 AM
valerima valerima is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 68
Thanks: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
valerima is just starting out
Default n53

I was a bit struggling with 5Gz on this device, and 5Gz signal seen just randomly after some configuration edits. It did not come to me easy, even when laptop was very close to router, so I wondering about.
Maybe it is just my problem continuing with 5Gz on this particular router.

At Asus downloads I see just utility and drivers- no firmware for it though...

http://www.asus.com.au/Networks/Wire...BN53/#download

Last edited by valerima; 01-02-2013 at 03:58 AM.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-02-2013, 07:57 AM
mikeg mikeg is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sweden
Posts: 326
Thanks: 12
Thanked 31 Times in 31 Posts
mikeg is just starting out
Default

I have my Dell Inspiron 1720 with an Asus USB-N53 onnected to the 5 GHz-band 2 meters away from the router.
That is correct concerning the Asus downloads , see if the utility version on the disc you got with the N53 is not older than the latest at Asus download site. What do see when you start the Asus Utility for the USB-N53 on your pc ?


Quote:
Originally Posted by valerima View Post
I was a bit struggling with 5Gz on this device, and 5Gz signal seen just randomly after some configuration edits. It did not come to me easy, even when laptop was very close to router, so I wondering about.
Maybe it is just my problem continuing with 5Gz on this particular router.

At Asus downloads I see just utility and drivers- no firmware for it though...

http://www.asus.com.au/Networks/Wire...BN53/#download
Reply With Quote
  #5  
Old 01-03-2013, 02:18 AM
valerima valerima is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 68
Thanks: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
valerima is just starting out
Default asus n53

Thanx , now much better. By the way - utility I used was same as last one version for download, but I have realised that they do have driver for W8, which I did not notice before. So it works now- at least I see 5Gz, but probably due to hardware limitations connection is not very solid.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-03-2013, 07:57 AM
mikeg mikeg is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sweden
Posts: 326
Thanks: 12
Thanked 31 Times in 31 Posts
mikeg is just starting out
Default

Perhaps your settings on the 5 GHz band could be set : have uou used inSSIDer to see if you have more 5 GHz traffic around you ? Do not use Auto settings on channel - set to a fix channel. What TX-value do you have in Professional settings ? Leave the default value of 80 mW as it is.
If you open the Asus Utility for the USB M53 what signal strength do you have and do you see that both antennas are up and running ?

Quote:
Originally Posted by valerima View Post
Thanx , now much better. By the way - utility I used was same as last one version for download, but I have realised that they do have driver for W8, which I did not notice before. So it works now- at least I see 5Gz, but probably due to hardware limitations connection is not very solid.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-03-2013, 08:39 AM
valerima valerima is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 68
Thanks: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
valerima is just starting out
Default usb n53

1. InSSIDer- it is strange, but although I see on my note - Samsung NP 700Z5C- connected to 5 Gz channel with Usb N53, but InSSIder shows channels at 2.4Gz range only. I did not succeed to see 5 Gz there, but wireless net view shows it.
http://www.nirsoft.net/utils/wireless_network_view.html
I do guess my note's broadcom wirelless card is not dual, maybe due to it. Maybe I have to play still with InSSIDer settings, too.
2. 5Gz channel is 48.
3. I have increased power - TX -until 100 mW on both bands being desperate due to 5Gz. Do you think need to decrease this until default?
4. Looks I did not see both antennas running at once. Will check signal strength being at home - in 3-4 hours...
Can you send a screenshot where you see 2 antennas?

Last edited by valerima; 01-03-2013 at 09:35 AM.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-06-2013, 08:41 AM
mikeg mikeg is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sweden
Posts: 326
Thanks: 12
Thanked 31 Times in 31 Posts
mikeg is just starting out
Default

You should see both bands in inSSIDer if you use Time Graph.
Use max 90 mW in TX power so that you do not get distorted signal.
The Screen shot I can not include but you shoukd see 2 antennas when you start the Asus Utility for the N53 in the status view , one white and one red.
If you do not have 2 antennas showing perhaps your usb-connection is the problem - try changing to another usb-port in the pc.
Update : By the way if you have Windows 8 on your Samsung look here :
http://answers.microsoft.com/en-us/w...e-35364ebc444b

Quote:
Originally Posted by valerima View Post
1. InSSIDer- it is strange, but although I see on my note - Samsung NP 700Z5C- connected to 5 Gz channel with Usb N53, but InSSIder shows channels at 2.4Gz range only. I did not succeed to see 5 Gz there, but wireless net view shows it.
http://www.nirsoft.net/utils/wireless_network_view.html
I do guess my note's broadcom wirelless card is not dual, maybe due to it. Maybe I have to play still with InSSIDer settings, too.
2. 5Gz channel is 48.
3. I have increased power - TX -until 100 mW on both bands being desperate due to 5Gz. Do you think need to decrease this until default?
4. Looks I did not see both antennas running at once. Will check signal strength being at home - in 3-4 hours...
Can you send a screenshot where you see 2 antennas?

Last edited by mikeg; 01-06-2013 at 09:13 AM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 05:10 PM.


Top 10 Stats
Top Posters* Top Thanked
RMerlin  434
azazel1024  125
L&LD  94
john9527  92
htismaqe  82
ColinTaylor  70
stevech  65
hggomes  64
sfx2000  58
Anzaia  50
RMerlin  6273
john9527  444
stevech  352
ryzhov_al  289
TeHashX  252
L&LD  242
RogerSC  202
sinshiva  146
sfx2000  136
joegreat  127
Most Viewed Threads* Hottest Threads*
Old Asuswrt-Merli...  46013
Old RT-AC68 -...  21990
Old RT-AC68P...  6940
Old Moderate Nat...  4621
Old ASUS RT-N66U...  4157
Old iOS 8.1...  3923
Old WiFi...  2413
Old RT-AC87U -...  2411
Old RT-AC68P QOS...  1943
Old AC68U,...  1697
Old Asuswrt-Merli...  212
Old RT-AC68 -...  137
Old Review: 24...  35
Old RT-AC68P...  33
Old iOS 8.1...  33
Old Moderate Nat...  29
Old WiFi...  27
Old RT-AC87U -...  26
Old RT-AC68P QOS...  24
Old How to flash...  24


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2006-2014 Pudai LLC All Rights Reserved.