SmallNetBuilder Forums
Go Back   SmallNetBuilder Forums > LAN & WAN > Switches, NICs and cabling

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-28-2013, 10:14 PM
tgoodie tgoodie is offline
New Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 9
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
tgoodie is just starting out
Default Basic Switch Installation Question

Hi...

I am unable to get Internet thru my newly installed unmanaged gigabit switch (TP-Link TL-SG1005).

Previously...

I had a Bell 2-Wire 2701 modem/wireless router supplying the Internet.
I had an Asus RT-N66U as my gigabit wireless router hardwired to the Bell modem.
I disabled the router and wireless portions of the Bell modem/router.

At this point, I have NO PROBLEMS getting wireless signal to my laptop for Internet. I also have no problem with another computer hardwired to the Asus router. I also have no problem with a network printer hardwired to the Asus router.

Today, I ran 50 feet of Cat6 Ethernet cable to a TP-Link TL-Sg1005 located by my entertainment center. I connected one end directly to a LAN port of the Asus router and the other end to one of the 5 ports of the switch. I then used my laptop to test for Internet by hardwiring to the switch. I disabled my wireless connection figuring that my direct connection to the switch would work. I got no Internet.

I was hoping to connect my other devices by hardwiring them from the switch as well (receiver, xBox, etc) but if I can't get Internet with my laptop, why should I get Internet thru the other devices? (rhetorical)

Are there some settings that need to be done in the Asus router?
If there are settings to be done in the switch, how would I get in anyway? Isn't an unmanaged switch just supposed to pass the signal without a bunch of hoopla?

Totally lost and stuck. I must be missing something here...

HELP

Last edited by tgoodie; 01-28-2013 at 10:17 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-28-2013, 10:35 PM
stevech stevech is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: San Diego
Posts: 4,648
Thanks: 1
Thanked 330 Times in 318 Posts
stevech is just starting out
Default

An ethernet switch is "invisible" to the router, in practical terms. No need to adjust the router.

in the switch port connected on to the router: are the "link lights" on the switch on when the cat5 cable is inserted?

Same question, but for the switch port into which the PC's ethernet cable is connected?

Switching the PC from WiFi to ethernet wired: Some Microsoft OSes will give priority to Ethernet over WiFi. If you turn the laptop's WiFi enable hardware switch to OFF, confirm the switch port lights are on, then you have a "layer 2" connection. Now we check layer 3 (TCP/IP). Make sure the ethernet in your laptop is not disabled in device manager.

Now open a command window. type
ipconfig /all
and confirm that your laptop (which is in DHCP mode for the ethernet, we assume, as that's the default) - does get a DHCP assigned IP address via the switch, back to the router. That IP should be in your home LAN's range, not 169.x.x.x. Such as 192.168.x.x.

So let us know about these.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to stevech For This Useful Post:
  #3  
Old 01-29-2013, 09:24 AM
tgoodie tgoodie is offline
New Member
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 9
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
tgoodie is just starting out
Default Problem solved

Apparently, my laptop was not even configured for a local area network. I ran Windows "Diagnose Problem" and it managed to fix itself and I now have Internet. However, I did not do this while going thru the switch; I just used the cat6 cable DIRECT to the laptop to ensure that it was not the cable's fault. Next I will attach it to the switch. I might as well do it now.........ok, it works too.

Thanks for making me look elsewhere!
Reply With Quote
Reply

Tags
gigabit, switch setup

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 07:25 PM.


Top 10 Stats
Top Posters* Top Thanked
RMerlin  366
stevech  156
KGB7  124
Kel-L  102
sfx2000  98
sinshiva  93
azazel1024  93
john9527  81
fistv  71
hggomes  68
RMerlin  5599
stevech  329
ryzhov_al  266
TeHashX  217
L&LD  192
RogerSC  190
sinshiva  143
joegreat  127
jlake  122
sfx2000  121
Most Viewed Threads* Hottest Threads*
Old Asuswrt-Merli...  78082
Old Asuswrt-Merli...  46603
Old [Fork]...  19997
Old Asus locking...  10335
Old ASUS...  8281
Old Incoming...  8028
Old Share What...  3894
Old Asuswrt-Merli...  3360
Old Asuswrt-Merli...  3023
Old Thinking of...  2159
Old Asuswrt-Merli...  393
Old Asuswrt-Merli...  215
Old [Fork]...  136
Old Asus locking...  125
Old Connection...  54
Old [HOW TO]...  50
Old ASUS...  49
Old Incoming...  44
Old 376.44 -...  40
Old Use the same...  35


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2006-2014 Pudai LLC All Rights Reserved.