SmallNetBuilder Forums
Go Back   SmallNetBuilder Forums > Wireless Networking > ASUS Wireless > Asuswrt-Merlin

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-08-2013, 08:14 AM
Chuck_IV Chuck_IV is offline
New Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 23
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 2 Posts
Chuck_IV is just starting out
Default 40mhz issues?

So I had reset my wireless settings about a week ago and thought I had set everything back to the way it was. However, I was having horrid 2.4ghz speed issues. I mean horrid.

Doing a speed test(speedtest.net) using my laptop and my phone(both had similar results), I was getting 500-900K download speeds(the graph looked extremely erratic too) standing right next to the router, while on the 5ghz I was getting 30+mbps download speed(aka. no issue). I could not figure out what it was that was causing the 2.4ghz issues. I tried a bunch of different channels and wasn't seeing any change.

I had been trying the 20/40mhz or the 40mhz setting only. However, I decided to try the 20ghz only setting and my 2.4ghz speeds took off to about 15-20mbps download speeds.

Now, when I first got the router(RT-AC66U literally when they first hit) and played around with the settings, I originally had it set on channel 6u and 40ghz and it was great up until recently(you can search my posts and see where I listed my settings). However now, when I set those settings, I get DIAL UP dowload type speeds(the 500-900k speeds). As I mentioned, I tried just about every channel on the 40ghz setting to no avail.

Any ideas what is causing this? Is there something in the more recent firmwares(ASUS) that may be to blame? I have been running Merlin's builds but even tried some earlier builds, back to .48 Merlin builds and even ASUS builds but nothing changed.

I'm wondering if a hard reset and reload of the firmware will help(not sure even how to do a hard reset with these).
Reply With Quote
  #2  
Old 01-08-2013, 09:16 AM
xaviercharles xaviercharles is online now
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: London, UK
Posts: 72
Thanks: 19
Thanked 1 Time in 1 Post
xaviercharles is just starting out
Default

Have you tried enabling Enhanced Interference Management?
Reply With Quote
  #3  
Old 01-08-2013, 09:54 AM
RMerlin's Avatar
RMerlin RMerlin is online now
Very Senior Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Canada
Posts: 8,594
Thanks: 44
Thanked 4,487 Times in 1,904 Posts
RMerlin is just starting out
Default

Quote:
Originally Posted by Chuck_IV View Post
So I had reset my wireless settings about a week ago and thought I had set everything back to the way it was. However, I was having horrid 2.4ghz speed issues. I mean horrid.

Doing a speed test(speedtest.net) using my laptop and my phone(both had similar results), I was getting 500-900K download speeds(the graph looked extremely erratic too) standing right next to the router, while on the 5ghz I was getting 30+mbps download speed(aka. no issue). I could not figure out what it was that was causing the 2.4ghz issues. I tried a bunch of different channels and wasn't seeing any change.

I had been trying the 20/40mhz or the 40mhz setting only. However, I decided to try the 20ghz only setting and my 2.4ghz speeds took off to about 15-20mbps download speeds.

Now, when I first got the router(RT-AC66U literally when they first hit) and played around with the settings, I originally had it set on channel 6u and 40ghz and it was great up until recently(you can search my posts and see where I listed my settings). However now, when I set those settings, I get DIAL UP dowload type speeds(the 500-900k speeds). As I mentioned, I tried just about every channel on the 40ghz setting to no avail.

Any ideas what is causing this? Is there something in the more recent firmwares(ASUS) that may be to blame? I have been running Merlin's builds but even tried some earlier builds, back to .48 Merlin builds and even ASUS builds but nothing changed.

I'm wondering if a hard reset and reload of the firmware will help(not sure even how to do a hard reset with these).
40 MHz is rarely reliable on the crowded 2.4 GHz band. It means your router will overlap over no less than five channels, so unless you are in an area with next to no interference in the 2.4 GHz band, 40 MHz is not recommended.

I've found that cordless phones also have a bad impact on routers using the 40 MHz band.
__________________
Asuswrt-Merlin: Customized firmware for Asus routers
Github: github.com/RMerl - Twitter: RMerlinDev
See the sticky post for more info.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-08-2013, 02:09 PM
jsmiddleton4 jsmiddleton4 is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 236
Thanks: 14
Thanked 9 Times in 9 Posts
jsmiddleton4 is just starting out
Default

I have best fastest most stable on all channels by having 2.4ghz set to 20/40 and 5 ghz set to 40.

I'd also suggest getting any of the available free wireless channel scanners and see what channels are open, congested, etc., in your area.

For my application 2.4ghz I have set to channel 7 and 5 ghz to 36. Not many 5 ghz users around but were plenty of 2.4ghz and channel 7 was free. For some reason channels 1 and 11 were PACKED.

Your area of course will be different. Is worthwhile to check it and see for your application.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-08-2013, 02:14 PM
RogerSC RogerSC is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 1,218
Thanks: 14
Thanked 166 Times in 149 Posts
RogerSC is just starting out
Default

Personally, I would just set the channel width on 2.4GHz. to 20MHz. only.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-08-2013, 04:46 PM
nubyOz nubyOz is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 69
Thanks: 10
Thanked 3 Times in 3 Posts
nubyOz is just starting out
Default

Quote:
Originally Posted by jsmiddleton4 View Post
I have best fastest most stable on all channels by having 2.4ghz set to 20/40 and 5 ghz set to 40.

I'd also suggest getting any of the available free wireless channel scanners and see what channels are open, congested, etc., in your area.

For my application 2.4ghz I have set to channel 7 and 5 ghz to 36. Not many 5 ghz users around but were plenty of 2.4ghz and channel 7 was free. For some reason channels 1 and 11 were PACKED.

Your area of course will be different. Is worthwhile to check it and see for your application.
Suggest to get inSSIDer, search for it.
Great tool to find out which channels are used in the neighbourhood.
Also keep in mind unless you use 802.11B (or A) G, N uses about 5 channels for 20 MHZ. Meaning when you use channel 7 you also use 5,6, 8, 9.
Also read : http://www.smallnetbuilder.com/wirel...-24-ghz-part-1.

Cheers
__________________
Synology NAS DS211J DSM 4.3 - 3827.
ASUS RT-AC68U RMerlin 3.0.0.4.374.39.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-09-2013, 03:20 PM
Chuck_IV Chuck_IV is offline
New Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 23
Thanks: 3
Thanked 2 Times in 2 Posts
Chuck_IV is just starting out
Default

Thanks everyone for your responses. I'm guessing someone in the neighborhood may have upgraded their router or any other combination of things that has made it so my prior setting no longer give me good speed(using 40mhz only on 6u).

I have left it 20mhz and it seems fine now, so I will leave it there.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Chuck_IV For This Useful Post:
  #8  
Old 01-09-2013, 04:07 PM
jsmiddleton4 jsmiddleton4 is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 236
Thanks: 14
Thanked 9 Times in 9 Posts
jsmiddleton4 is just starting out
Default

I changed my 2.4ghz channel to just 20mhz as well.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to jsmiddleton4 For This Useful Post:
  #9  
Old 01-11-2013, 01:01 PM
Chrysalis Chrysalis is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 62
Thanks: 8
Thanked 7 Times in 6 Posts
Chrysalis is just starting out
Default

I also reccomend 20mhz on 2.4ghz, I ran on 40mhz for so long but when I actually did tests it turns out I get maybe an extra 5-10% throughput at the most but its more erratic and some devices dont play well with it at 40mhz such as my phone. consistent performance is king over peak performance.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 10:34 AM.

Top 10 Stats
Top Posters* Top Thanked
RMerlin  401
stevech  156
thelonelycode...  148
L&LD  126
azazel1024  114
KGB7  86
jim769  80
DrTeeth  69
Adamm  64
speedingcheet...  61
RMerlin  4487
stevech  275
ryzhov_al  199
TeHashX  194
RogerSC  166
L&LD  163
joegreat  105
jlake  102
PrivateJoker  93
sinshiva  88
Most Viewed Threads* Hottest Threads*
Old Asuswrt-Merli...  32135
Old Asuswrt-Merli...  24612
Old ASUS...  22853
Old Beta Version...  17545
Old 'Heartbleed'...  14352
Old Linksys...  9496
Old Potential...  7950
Old Asus-Merlin...  7132
Old Groundhog...  6441
Old Linksys...  5833
Old Asuswrt-Merli...  220
Old Asuswrt-Merli...  181
Old Linksys...  145
Old ASUS...  125
Old Beta Version...  112
Old Potential...  98
Old Linksys...  79
Old Groundhog...  49
Old Asus router...  43
Old USB drive...  39



Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2006-2014 Pudai LLC All Rights Reserved.