SmallNetBuilder Forums
Go Back   SmallNetBuilder Forums > Wireless Networking > Wireless Buying Advice

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-14-2012, 06:05 PM
Montu Montu is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Montu is just starting out
Default What to do....

I currently have an Asus RT56u, it has served me well

the only thing I never liked is how weak the 5ghz range is on this router..but it hasn't really been an issue for me until now.

I have added 3 Wifi security cams..and while I know I could just wire them...lets just assume I never will wire these.

now with the 3 wifi cams the 2.4ghz band is bogged down..I have a 50Mbit connection and If i connect to the 2.4ghz the best i can get is ~20Mbit. So I've set the laptop's to use the 5ghz band and that works great. But the signal is not the strongest in some area's of the house. For instance I have a wireless bridge setup and the 5ghz is way to weak for that to use it..Also the weaker receivers on our mobile phones can't stay connected to the 5ghz band.

So I'm trying to weigh some options here is what I'm thinking ..let me know if I'm over looking an option.

Option 1 - Upgrade to an N66U keep the cams on 2.4ghz (all they support anyway) and hopefully have enough 5ghz range to have the laptops phones and bridge on 5ghz (bridge has tv,blu ray,direct tv and denon receiver connected to it)

Option 2 - Buy a Dedicated 2.4ghz Bridge just for the Cams..this would allow me to keep using 2.4ghz and not really use the 5ghz band. The problem I see with this is that it would make the air waves even more congested than they already are.

thoughts?

Also I've noticed after adding more cams I get a missing frame or two every now and then ..this sets off the motion triggers..I'm hoping whatever I do will help this as well.

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 11-15-2012, 01:33 PM
Montu Montu is offline
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Montu is just starting out
Default

no one?

how about this...is the 66u's 5ghz range significantly better than the 56u?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-15-2012, 10:02 PM
sfx2000 sfx2000 is offline
Very Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: San Diego, CA
Posts: 1,112
Thanks: 14
Thanked 121 Times in 110 Posts
sfx2000 is just starting out
Default

Install a second dedicated AP for the Security Cam's with their own SSID and channel outside of your primary data network.

problem solved.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 12:16 AM.


Top 10 Stats
Top Posters* Top Thanked
RMerlin  376
stevech  158
KGB7  124
sfx2000  107
azazel1024  102
sinshiva  96
Kel-L  95
hggomes  74
john9527  73
fistv  73
RMerlin  5591
stevech  329
ryzhov_al  265
TeHashX  217
RogerSC  189
L&LD  189
sinshiva  143
joegreat  127
jlake  122
sfx2000  121
Most Viewed Threads* Hottest Threads*
Old Asuswrt-Merli...  77342
Old Asuswrt-Merli...  42582
Old [Fork]...  17881
Old Asus locking...  10060
Old ASUS...  8056
Old Incoming...  7866
Old Share What...  3715
Old Asuswrt-Merli...  2956
Old Asuswrt-Merli...  2906
Old Ac68u Latest...  2225
Old Asuswrt-Merli...  393
Old Asuswrt-Merli...  195
Old [Fork]...  129
Old Asus locking...  125
Old Connection...  53
Old [HOW TO]...  50
Old ASUS...  49
Old Incoming...  44
Old 376.44 -...  40
Old Use the same...  35


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 2006-2014 Pudai LLC All Rights Reserved.